Beli, rdeči ali rjavi riž? katero izbirati? | MichaelrMccartySpalmBeach.com
Zdravje nasvetov

Beli, rdeči ali rjavi riž? katero izbirati?

Beli, rdeči ali rjavi riž? katero izbirati?

Riž je eno najpomembnejših živil na svetu, in po vsem svetu, riž predstavlja 50% vseh kalorij, ki jih ljudmi porabljenih. Riž je ne samo riž, čeprav; obstaja več kot 40.000 različnih vrst riža gojijo, vključno biser, basmati, dolgim ​​in kratkim zrnom. Kupite lahko tudi riž v različnih barvah, tudi rdeča, bela in rjava. Velika razlika med barvnim riža in belega riža je, kako je predelana, in da vpliva na barvo, okus in hranilno vsebino riža. Torej, če ste se kdaj vprašali, kaj so razlike med rdečim, belim in rjavim rižem, tukaj je hitri vodnik za vas.

1. Beli riž

Beli riž je najbolj obdelujejo vseh ENE. Lupina in otrobi odstranimo z mletjem in nato so zrna polirana, da jih svetleča bela. Popolna odstranitev lupine in otrobi pomeni, da beli riž vsebuje veliko manj od bistvenih hranil, da rdeči in rjavi riž.

2. Riž Brown

Rjavi riž je delno predelana, tako da otrobi ostaja nedotaknjena okoli jedra. Rjavi riž je bolj hranljiva kot beli riž. Vsebuje več vlaknin, in na splošno velja, da je veliko bolj zdravo jesti. Izraz "rjavi riž", se lahko uporablja za veliko število različnih vrst riža kot navedbo dejstva, da ima otrobi, ki ni bil brušen proč.

load...

3. Rdeči riž

Rdeči riž je podobna rjavi riž tako na način, ki se obdelujejo, in v svoji hranilni vrednosti. Rdeči riž se bo že delno oluščena in rdeče barve, izvira iz sorte riža, ki je bila uporabljena. Izraz rdeči riž Včasih se uporablja tudi za opis divji riž.

4. Beli riž traja dlje

Čeprav beli riž ni tako hranljiva kot rjavi ali rdeči riž, eden od razlogov, da je tako priljubljena, je, da traja dolgo časa v skladišču. Ker so bila odstranjena večina maščobe, ki so bile iz otrobov, bo beli riž trajala približno pet let, medtem ko bodo rjavi ali rdeči riž iti stale v približno šestih mesecih.

5. Beli riž je cenejši

Beli riž se množično proizvaja po vsem svetu, kar je eden od razlogov, da je tako veliko cenejši kot rdeče ali rjave barve. Drugi razlog, da stane manj je njegova daljša rok. Ker beli riž traja tako dolgo, se lahko skladiščijo v razsutem stanju, in počasnejši, cenejši, načini prevoza lahko uporablja, da ga dostavi po vsem svetu.

load...

6. Brown in rdeči riž vam bo z dolgotrajno energijo

Postopek rezkanja belega riža pomeni, da je to, kar je še ostalo v osnovi škroba in škroba zelo hitro presnovi v telesu, da se tvori sladkorjev. Rafinirani, beli riž lahko ustvarite konico ravni sladkorja v krvi, medtem ko bodo rjavi in ​​rdeči riž zagotavljajo dolgoročno vir energije, ki se sprošča v telo postopoma.

7. Obogatena beli riž ni tako dobro za vas, kot obarvano riž

V poskusu, da bi premagali nekatere prehranske pomanjkljivosti belega riža, nekateri proizvajalci obogatiti njihov izdelek z umetnim dodajanjem vitaminov in mineralov. Naj vas ne zavede, ker obogaten beli riž še vedno vsebuje veliko manj hranil kot obarvano riž. Beli riž pogosto vsebuje druge umetnih dodatkov preveč.

8. Red in rjavi riž boljši okus

Očitno okus je stvar osebne preference, ampak barve riž je še močnejši, nuttier okus, kot beli riž ne. Če ste bili jedo rafinirani beli riž vse svoje življenje, boste morda sprva zdi okus zelo različni, vendar prehranske koristi odtehtajo morali navaditi na nov okus.

9. Rdeči in rjavi riž ima Chewy teksturo

Še ena razlika med visoko predelane belega riža njegove barvne bratranci, je tekstura. Brown in rdeči riž še vedno otrobi levo, je, da vam daje več vlaknin in ga naredi riž Chewy teksturo.

10. Prehranske koristi rjavega in rdečega riža

Razlike v hranilno vrednost rjavega in rdečega riža, v primerjavi z belim rižem, so ogromne. Obarvane sorte riža vam vlaken, tiamina, magnezija, selena, železa in beljakovin, medtem ko beli riž pretežno sestavljen iz preprostega škroba. Rdeči riž ima tudi dodatno prednost, ki vsebuje antioksidant, imenovan antocijanska, ki je tisto, kar daje riž svojo rdečo barvo. Na splošno pa se zdi, da je malo dvoma, da je rdeči in rjavi riž veliko bolj zdravo jesti kot belo, vendar so dražji in ne bo trajalo večno v vaši omari.

load...