10 zanimivih dejstev o taj mahal | MichaelrMccartySpalmBeach.com
Zanimivo

10 zanimivih dejstev o taj mahal

10 zanimivih dejstev o taj mahal

Taj Mahal je priznana po vsem svetu, kot simbol ljubezni. Je naročil Mughal cesar, Shah Jahan, Indije, da je grob njegovega toliko ljubil drugo ženo Mumtaz Mahal in je zdaj eden izmed sedmih čudes sveta, svetovne dediščine UNESCO in ena izmed najbolj obiskanih turističnih znamenitosti v vsej Indiji. Tukaj je deset zanimivih dejstev o Taj Mahal, biser v indijskem mestu Agra, ki privablja vsako leto okoli 3 milijone obiskovalcev.

1. Trajalo je 22 let za gradnjo

Stavba Taj Mahal je začel eno leto po smrti cesarice Mumtaz Mahal in je trajalo skoraj dvaindvajset let za dokončanje celotne gradnje. Skupni stroški stavbe je mislil, da je bilo v regiji 32 milijonov indijskih rupij, kar bi bilo enakovredno masivnega $ 1 milijardo danes.

2. Cesar je bil povsem počilo srce, ko mu je umrla žena

Taj Mahal je bil zgrajen v spomin na Shah Jahan je tretja žena, ki je umrl, medtem ko porodu štirinajstega otroka para. To je dejal, da je bil cesar tako počilo srce, ki je ostal zlomljen človek po smrti njegove žene in v le nekaj mesecih, je njegova brada in lasje obrnil Sneguljčica s svojo žalostjo.

load...

3. 1000 sloni in 20.000 moških zgradil Taj Mahal

Gradnja masivne konstrukcije je začela leta 1663, tako da ni bilo sodobne gradbene tehnike, stroji, niti prevozna sredstva, ki so na voljo, potem. Arhitekt za gradnjo Taj Mahal je bil Ahmed Lahauri, in je zaposlil 20.000 ljudi, da delajo na mamuta gradbenega projekta; 1000 sloni so tudi, da bi marmor in druge materiale, ki so bile potrebne za gradbišče.

4. Taj Mahal spreminja barvo skozi dan

Še eden od zanimivih dejstev o Taj Mahal je, da je lepo belega marmorja, ki je bila uporabljena za ustvarjanje stavbe spremeni barvo v različnih delih dneva. Prva stvar zjutraj, ki je potreben za odtenek roza od vzhajajočega sonca, je sveti svetlo belo sredi dneva in se je izkazalo zlato z nastavitvijo večernega sonca. Spreminjajoče barve so rekli, da odražajo spreminjajoče se razpoloženje ženske.

5. Taj Mahal je popolnoma simetrična

Še eden od zanimivih in zanimivih dejstev o Taj Mahal je, da je stavba popolnoma simetrično z vseh strani. Edine stvari v Taj Mahal, ki niso v skladu s to simetrije so grobnice same od cesarja in njegova žena. Cesarjev grobnica je večja kot njegova žena, kot je tradicija v tem času. Morda boste opazili tudi, da so štirje minareti stoji nekaj razdaljo od glavne stavbe in da se nagiba nekoliko stran od njega. To je bilo tako, da če so bili kdaj pade v potresu, da ne bi poškodovali glavno strukturo.

load...

6. Materiali so pripeljali iz vsega sveta

Menijo, da obstaja več kot 28 različnih vrst poldragih in dragih draguljev vgrajene v stenah Taj Mahal, ki so bile vložene iz vsega sveta, da okrasite stavbe. Belega marmorja sama je bila vložena s slona iz Rajasthan in dragulji vključeni žada iz Kitajske in turkizno iz Tibeta.

7. To je mit, da so delavci na Taj Mahal usmrtili

Obstajajo miti, da je vsak, ki je delal na Taj Mahal, dana na smrt potem, tako da se nikoli ne bi mogla zgraditi podobne stavbe za kogar koli drugega. Ni dokazov, ki bi to potrdili na vse, vendar je verjel, da arhitekti in umetniki, ki si delo na Tahj Mahal, so bile narejene za podpis pogodbe, ki jih je prepovedano uporabljati načrte za gradnjo kjerkoli drugje.

8. Obstaja napisi vsem Taj Mahal

Še eden od zanimivih dejstev o Taj Mahal je, da ima zgradba zapletena napisov na obeh zunanjih straneh in notranjost sten. Kaligrafijo vključuje veliko pohval za cesarice Mumtaz Mahal, kot tudi verske napise. Napis na Velika vrata se glasi takole: "O duša, ti si v mirovanju Vrnitev h Gospodu v miru z njim, in je v miru z vami.".

9. Črna Taj Mahal je tudi mit

Na voljo je tudi mit, da je enaka, črna, je bila načrtovana Taj Mahal, ki bo zgrajena na nasprotni strani reke Yamuna. Bilo je, kar se je izkazalo, kosi črnega marmorja našli na mestu, ki pa kasneje izkazalo, da so kosi razbarvana belega marmorja pustil po izgradnji bele Taj Mahal.

10. Taj Mahal je bil poškodovan v 1857 uporu

Do konca 19. Stoletja, je Taj Mahal padel v slabem stanju in da je dodatno poškodoval britanski vojaki v indijski vstaji, ko so uničena stavbe in odstranili dragih kamnov iz stene. Ob koncu 19. Stoletja, čeprav je britanski podkralj Lord Curzon, ki spreminja z naročilom obnovo stavbe in vrtove, ki jo obkrožajo.

Ali veste drugih zanimivih dejstev o Taj Mahal?

load...